torsdag 3. april 2014

Bytte bank del 2: Hvordan bytte bank

Forrige: Hvorfor bytte bank

Etter å ha påpekt grunnene til å ta et oppgjør med gamle bankforbindelser, så er jo det store spørsmålet: Er det ikke veldig vanskelig?

Svaret er at det ikke er spesielt vanskelig. Det krever selvsagt noe tid, men sitter du med for høy lånerente på boliglånet og nesten null inntekt på sparepenger, da kan timelønnen for arbeidet med å bytte bank bli høy. Dessuten gjøres det ikke hver uke heller, så ofte skjer det ikke store endringer. Men kanskje bør man i alle fall se over situasjonen årlig.

Så, hvordan gå frem for å bytte bank?

Det er flere måter, enten kan man gjøre det meste selv, ellers har Finansportalen utarbeidet skjemaer som kan benyttes for at din nye bank skal bistå deg i bytte av kundeforhold. Selv har jeg ikke testet disse, så jeg kan ikke uttale meg om hvorvidt de fungere bra eller ei. Men i teorien skal det være mulig å få din nye bank til å ordne mye for deg.

Men, det er ikke vanskelig å gjøre det selv heller. Slik jeg alltid gjør.
Min fremgangsmåte er slik:

  1. Opprett kundeforhold og konto(-er) hos din nye utvalgte bank. Dette er veldig enkelt hos de aller fleste i dag, har du bank-id fra før bruker du den. Dersom det gjelder refinansiering av boliglån til en bedre bank søker du først om refinansiering hos den nye banken, og deretter oppgir du opplysningene den nye banken trenger for å innfri lånet i den gamle banken. 
  2. Overfør penger på kontoer i gammel bank til kontoene i ny bank
  3. Regninger som ligger til forfall kan du også flytte. Skriv ned KID, kontonr, mottaker, forfallsdato og beløp, så kan du enkelt opprette ny regning fra den nye banken når pengene står der. Husk at overføring mellom banker normalt kan ta en arbeidsdag, ta dette med i beregningen når det gjelder å ha dekning på konto for regningene. Mottaker av pengene bryr seg ikke om hvilken konto pengene kommer fra, bare at de kommer med rette referanser (KID).
  4. Flytt betalingsavtaler - dette tar jeg for meg i neste innlegg.
  5. Bestill kort til brukskonto i ny bank. Husk at du må benytte din gamle brukskonto inntil du har fått det nye kortet og ny pinkode. Og ja, dessverre kan dette medføre en ekstra årsavgift pga nytt bankkort. Hos oss har vi tjent mer på høy rente på regningskonto enn hva den ekstra årsavgiften kostet oss! 
  6. Når alle penger og regninger er flyttet, og kort til brukskonto mottatt og sjekket at er aktivt, da overfører du siste rest fra brukskonto i gammel bank, og sier opp hele kundeforholdet med din gamle bank. Hos endel kan dette gjøres på nettet (hurra!) mens det hos andre med fossiliserte banker (DNB, feks) så må det skje ved fysisk oppmøte i filial. Men det var egentlig bare artig å kunne fortelle dem at de ikke har noenting å tilby oss, hehe. Klipp og gi/send tilbake gamle bankkort.
  7. Oppgi nytt kontonummer til alle du mottar penger fra! Lønn f.eks.
  8. Ikke si opp kontoer registrert for mottak av skattepenger før du har sjekket at du kan velge en annen av dine kontoer til dette. Snakker av erfaring. Det er tungvint å få registrert ny konto for skatteutbetaling.
  9. Nyt livet med ny og bedre bank! Ha god samvittighet for at du bidrar til reell konkurranse mellom bankene, samtidig som du tar bedre vare på pengene dine.
Som dere ser krever det litt, men ikke spesielt slitsomt, arbeid å bytte bank. Selv min mor byttet nylig fra gode gamle DNB hvor hun har vært kunde i ørten år, og over til annen, gebyrfri bank. Hun klarte det, så alle klarer det :)

Nå har jo jeg kontoer i mange banker, men det har jo gått litt over tid. Er det mye som må flyttes kan man jo ta en ting av gangen. Prioriter å flytte boliglånet til bedre rente. Deretter at sparepenger får banken med best rente, og tilslutt å bytte til den billigste dagligbanken. Alt må ikke skje samtidig.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.