onsdag 8. juli 2015

Bokanmeldelse: Rich Dad, Poor Dad, Robert T. Kiyosaki

Litt sommerlesing har det blitt tid til :)

Boken Rich Dad, Poor Dad er også en klassiker innen privatøkonomi jeg enda ikke hadde fått
lest.Boken er skrevet av Robert T. Kiyosaki, som på sett og vis sier han vokste opp med to ulike fredre. Hans egen far, den tradisjonelle middelklassefaren med trygg jobb i skoleverket men som aldri hadde råd til noen ting, og faren til en god venn, den suksessrike entreprenøren. I boka beskriver Kiyosaki den mentale forskjellen mellom sine to fedre, etter at han gikk i "lære" hos kompisens far for å finne ut hvordan å tjene penger fra han var en liten gutt. Boken kan minne litt om "Secrets of the millionaire mind" og "The millionaire next door", bare basert på forfatterens egenhendige observasjoner mens han vokste opp.

Det viktigste med denne boken er at det gir et annet syn på hvordan man skal tenke angående penger og verdier. I forhold til hva vi "lærer" (eller ikke lærer) i skoleverket i Norge og hva de aller fleste av oss observerer gjennom våre foreldre, så er det nær et paradigmeskifte når man forstår hvordan penger kan fungere,

Her er vi vant med følgende rute gjennom livet: Skole - studier - trygg jobb 8-16 - betale vår skatt - bruke resten til å skaffe boliglån, billån osv - jobbe 8-16 til vi er 67 for å betale våre lån, samt spare litt - pensjonere oss med en greit pensjon fra stat og arbeidsgiver - the end.

Mens en annen måte å gjøre det på er slik rich dad mente var best: Skole - evt studier - starte eget firma - bygge formue i form av verdier som skaper avkastning - investere - få andre til å lede firmaet(-ene) - jobb så mye eller lite du vil så lenge eller kort tid du vil - lev av passive inntekter fra investeringer.

Dette er to totalt forskjellige mentaliteter. Dessverre lærer de aller fleste kun den første gjennom en normal oppvekst i Norge, og også i USA.

Noen hovedpunker fra boka:

  • Rike jobber ikke for penger, pengene jobber for dem. Det vil si at de bruker pengene til å skape mer penger, gjennom investeringer som gir passive inntekter.
  • Mange styres av frykt. Frykt for å tape penger, frykt for å mislykkes, frykt for å ikke få betalt regninger. Rich dad mente det noen ganger kan være bra å ikke kunne betale regningene sine, fordi det tvinger frem kreativitet til å skape nye inntekter.
  • Mange sier at "penger ikke betyr noe", men allikevel tilbringer de minst 1/3 av døgnet på jobb for nettopp å tjene penger.
  • Det handler ikke om hvor mye penger du tjener, men om hvor mye du sitter igjen med. Forholdet mellom inntekt og utgifter er essensielt.
  • Assets (verdier eller eiendeler) er kun ting som skaper inntekt/avkastning. Mange anser bolig som en verdi, selv om det i praksis er en utgiftspost. Avkastning i form av verdiøkning får man jo kun ut om man selger boligen. (Her ser jeg for meg visse unntak, f.eks boliger med utleiedel).
  • Fattige og middelklassen kjøper ting de tror er en verdi (f.eks hus), mens rike legger pengene i det som skaper inntekter.
  • Rike har mer i inntekter fra sine "verdier" enn de har i utgifter. Overskuddet reinvesteres for å skape ytterlige inntekter.
  • Fattige og middelklasse jobber for andre. De jobber for 1) Bedriftseier, 2) Staten (skatt) og 3) Banken (renter på lån). Rike jobber mest mulig for seg selv.
  • Å starte egen bedrift lønner seg kun om du virkelig brenner for det. Hvis ikke, behold jobben for andre og fokuser på å bygge formue som skaper passive inntekter.
  • Å regne på "net worth" (reell formue) er intetsigende. Regn heller på hvor lenge dine passive inntekter gjør at du klarer deg uten jobb.
  • Rike har (eller betaler noen som har) kunnskap om hvordan å gjøre skatter og avgifter lavest mulig.
  • Rike sørger for å ha muligheten til å ta sjanser som byr seg og styres ikke av frykt.
  • Rike øker hele tiden sitt kunnskapsnivå og sin finansielle intelligens. De lærer av egne feil, av andres feil, de snakker med de rette menneskene om deres efaringer, de leser bøker og videreutdanner seg. Spesielt er kunnskap innen regnskap, investering, markedsforståelse og lovverk viktig. Slik utvikles de finansielle musklene, og avgjørelser blir bedre og tryggere.
  • På skolen lærer vi at feil er en dårlig ting, og vi straffes for å gjøre feil. Mange tør derfor aldri gjøre feil, og kan da heller aldri ta sjanser for så å lære av sine feil. Frykten tar overhånd.
  • For entreprenører er kunnskap om salg og markedsføring viktig.
  • Å gi penger til andre er en av hemmelighetene i nesten alle veldig rike familier. 
Alle disse pengene er selvsagt utdypende beskrevet og eksemplifisert i boka, og er absolutt til inspirasjon.

På slutten av boka kommer en to-do-liste som ser slik ut:

  1. Finn den ultimate motivasjonen.
    Hvorfor har du lyst til å forandre på det du gjør? Hva er målet?
    Uten en god motivasjon skal det mye til å lykkes.
  2. Ta de rette valgene hver dag.
    Hver dag står vi ovenfor drøssevis av valg som enten kan gjøres fornuftig og i tråd med motivasjonen i nr 1, eller ikke. Det er helt opp til oss selv.
  3. Velg venner med omhu
    Det vil si, vennskap har ingenting med penger å gjøre. Men, det er mye å lære av de som har lyktes, så om man oppsøker disse menneskene og det tilfeldigvis fører til vennskap er det en enorm fordel for veien videre. Å la seg påvirke av venner med negative innstillinger som jobber en imot er heller ikke spesielt produktivt.
  4. Mestre en formel, lær en ny raskt
    Når du har lært en måte å gjøre ting på, fortsett å utvikle deg til å lære en ny.
  5. Betal deg selv først
    Sett alltid av til deg selv først, deretter til alt og alle andre. Selv om regninger bør betales i tide MÅ du sette av til deg selv først og så finne en måte å få betalt regningene på også. 
  6. Betal aksjemegleren din godt
    Du tjener penger på de beste rådene. De beste rådene er sjelden de billigste. (Dette rådet er jeg kanskje ikke helt enig i, men når det kommer til endel rådgivningstjenester, f.eks advokater, kan man tjene penger på å betale for en flink en. Ikke alltid, men noen ganger.)
  7. Lær deg å bytte til deg noe for ingenting
    Ved enhver handel bør det inngå noe ekstra, gratis, noe som på sikt kan skape inntekter. Det må være en oppside ved investeringen.
  8. Bruk avkastning til å kjøpe luksusting
    Der mange andre kjøper den flotte bilen først, venter forfatteren med å kjøpe den til han har nok avkastning til å betale for den uten å røre andre penger. 
  9. Velg dine helter
    Og studer hvordan de gjør det de gjør for å lykkes. Lat som at du er dem og tenk slik de ville tenkt.
  10. Gi av deg selv
    Å gi, både av seg selv, egen kunnskap og penger har en positiv innvirkning på formuen. Gi, og du skal få.

Nå er dette forfatterens råd, og ikke mine. Men jeg ser jo at den stor del av de gjenspeiles i hva jeg selv gjør, i større eller mindre grad.

Oppsummert er boka både inspirerende og nyttig, kanskje aller mest om man allerede går med en liten entreprenørspire i magen! 

Det kanskje mest tankevekkende for meg i denne boka er synet på at bolig ikke egentlig er en verdi slik de defineres av forfatteren. Verdiene man tilegner seg må skape inntekter, hvis ikke må man anse de som en utgift. Slik har jeg ikke tenkt på det, men jeg mener han har et poeng, For det hjelper meg ingenting å ha bolig til 4 mill om jeg står der uten inntekt. Eller om jeg skulle ønske å jobbe mindre eller ikke jobbe i det hele tatt. Dette får meg til å tenke litt rundt vårt kommende boligkjøp. Tror det er en viktig tanke vi skal ha med oss, som igjen går på å ikke kjøpe mer bolig enn vi trenger, og heller ha mer penger til overs til andre investeringer.

3 kommentarer:

  1. Fin oppsummering av Rich Dad, Poor Dad!
    Angående "your house is not an asset, it's a liability", så vil neppe Robert Kiyosaki klassifisere egen bolig som et asset/aktiva selv om det har en utleiedel - med mindre utleieinntekten er større enn summen av alle utgiftene en har på boligen. Jeg liker hans enkle definisjon av forskjellen; "money into your pocket vs money out of your pocket". For de fleste med lån på boligen, vil utleiedelen føre til en mindre strøm av penger ut av lomma, men allikevel penger ut av lomma, og derfor kan ikke boligen være et aktiva.
    Et annet lite poeng er at han snakker om å tjene penger på cash flow, eller kontantstrøm, fra aktiva. Avkastning (return/yield) er han mindre opptatt av:)
    Dersom du likte Rich Dad Poor Dad, kan jeg også anbefale oppfølgeren Cashflow Quadrant og Increase Your Financial IQ.

    SvarSlett
  2. Noe av det jeg også husket best fra boka er Kiyosakis eiendelsdefinisjon; og den kan være verdt å ta med seg. Svært mange ting folk vurderer til å være investeringer, både bolig, hytte, bil og båt, er i de fleste tilfeller investeringer som tar fra deg økonomisk handlefrihet. Sånn sett vil vel konklusjonen være å tenke utleiemuligheter ved kjøp av bolig, samt være forsiktig med de øvrige "investeringene"!

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt riktig, Petter! I senere bøker har Kiyosaki fokusert mye på ordenes kraft, og at bare ved å forstå og bruke det han kaller rikmannsord i dagligspråket, har man tatt et langt steg i retning av bedre privatøkonomi. Bare det å ikke vite forskjellen på assets/liabilities fører mange inn i økonomisk uføre, eller rotteracet som han kaller det. Som du så godt eksemplifiserer så tar mange seg vann over hode ved å linke feil ord, altså "investering", til det som egentlig er privat forbruk av luksusgoder som hytte, bil, båt og (for dyr) bolig.

      Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.