fredag 17. juni 2016

Jobbskifte og lønnsøkning

Hurra!
Pengebingemannen har fått ny jobb, skifter beite og går opp i lønn!
Han har gjort en strålende innsats og en god jobb i et forferdelig system (NAV) i flere år, men nå er vi glade for at han får andre muligheter! Man må aldri snakke vondt om ansatte i NAV, de gjør hva de kan i et system som er helt håpløst og for arbeidsgiver som langt i fra prioriterer å ha motiverte medarbeidere. Det er så synd, med tanke på de viktige funksjonene de skal ivareta... Men uansett, han har gjort så godt han kan, men er veldig glad for å skifte arbeidsgiver.

En liten lønnsøkning på 20.000 i året blir det ut av jobbskiftet.
Og der kommer jeg til poenget med dette innlegget.

Er dere klare over hvor viktig det er å forhandle lønn når man skifter jobb?

Jeg vil tro at de fleste arbeidsgivere nesten alltid har litt å gå på når det gjelder lønn. Det du blir tilbudt er sannsynligvis satt noe lavere enn hva de maksimalt vil ut med, for å ha litt forhandlingsrom. I beste fall for arbeidsgiver spør du ikke om høyere lønn, og i verste fall kan arbeidsgiver fremstå som "gavmild" ved å gi litt ekstra om du spør. For noen ganger er det så enkelt som å si at man hadde håpet på litt mer med tanke på - sett inn et passende argument -! I det du sitter der som innstilt til stillingen er det arbeidsgiver ønsker seg å bli ferdig med ansettelsen. Ansettelser koster tid og penger, mye penger. Så du er faktisk i en forhandlingsposisjon der det kan bety økte kostnader for arbeidsgiver om du velger å trekke deg i stedet. Er de uheldige nok må stillingen lyses ut på nytt, og en ny runde tid og penger forsvinner. Det er derfor ikke alltid så vanskelig å få økt startlønnen litt.

Men hva er så vitsen med å øke startlønn med det som kan virke som småpenger?
Da er det viktig å huske tre ting:

1)
De småpengene har du med deg i enhver fremtidig lønnsforhandling. Ethvert %-vis tillegg vil bli større på grunn av småpengene. Verdien av de øker derfor hver gang man får et lønnstillegg.

2)
Du vil trolig ikke bytte jobb og gå ned i lønn. Hver gang man bytter jobb sier man jo gjerne "jeg har xxx kroner nå, og har selvsagt ikke lyst til å gå ned i lønn". Dermed er den lønnen du da har gjerne ditt utgangspunkt i forhandlingene (hvis ikke du har gode grunner til å be om betydelig mer selvsagt). Igjen kommer de småpengene du fikk ekstra i forrige jobb til nytte, og løfter deg enda høyere ved jobbskifte.

3)
Pensjonen din øker. Arbeidsgiver er pliktig å spare minst 2% av lønnen din til pensjon hvert år. Jo høyere lønn, jo mer pensjon. Og over mange år vil småpengene du forhandlet seg frem til utgjøre en forskjell.

Så husk å forhandle lønn ved jobbskifte!
Det verste som kan skjer er at arbeidsgiver sier at det dessverre ikke er aktuelt. Om du da vil akseptere lønnen de tilbyr eller se deg om etter noe annet er da opp til deg. Det beste som skjer er at du får et nytt og bedre tilbud om lønn, slik at de slipper å bruke mer tid og penger på ansettelsesprosessen. Vinn-vinn egentlig. Jeg vil tro sistnevnte vil skje i de fleste tilfeller.

Og visste du at du til og med kan forhandle lønn ved din aller første jobb? Det er kanskje den aller viktigste lønnsforhandlingen, da startlønnen ofte legger grunnlaget for mange år fremover, ja kanskje for hele karrieren. Få tør å forhandle første gang de skal ut i fast jobb, men det er egentlig ingen grunn til å la være. Man må selvsagt være ydmyk og være glad for ethvert tilbud, men det skader ikke å gi det et forsøk!

1 kommentar:

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.